EN | DE

November 2018: Neues Projekt bewilligt

What determines EU sanctions? Design choice and exemptions
Dr. Katharina Meissner wird ab 1. 9. 2019 auf einer vom Fonds zur Förderung der wissenschaftlichen Forschung (FWF) finanzierten Lise Meitner-Stelle für zwei weitere Jahre am EIF forschen (Mentorin: Gerda Falkner).

Oktober 2018: Zwei neue Team-Mitglieder

Wir freuen uns, dass Patrick Müller an unser Institut zurückgekehrt ist! Er hat per 1. Oktober eine gekoppelte Professorenstelle angetreten, die ihn sowohl der Diplomatischen Akademie Wien als auch dem Institut für europäische Integrationsforschung zuordnet.

Unsere zweite neue Mitarbeiterin, Chiara Loschi, wird sich des EU-Grenzschutzregime-Projektes annehmen und mit Peter Slominski intensiv zusammenarbeiten. Wir freuen uns, sie bei uns zu haben!

September 2018: Es gibt seit kurzem drei neue Projekte am EIF

1. Ein ÖNB-Drittmittelprojekt von Postdoc Magnus Schoeller unter der Leitung von Gerda Falkner zur Rolle kleiner Gläubigerstaaten in der Eurozone. (Projekt)

2. Ein Drittmittelprojekt zum EU-Grenzschutzregime unter der Leitung von Peter Slominski, für das mit Chiara Loschi eine neue Mitarbeiterin (postdoc) gewonnen werden konnte. (Projekt)

3. Weiters freuen wir uns über unseren neuen Mitarbeiter Kevin Hinterberger, der im Sinne der interdisziplinären Zusammenarbeit mit einem juristischen Dissertationsprojekt - finanziert von der ÖAW - am Institut tätig ist. (Profil)

March 2018: EIF's Director at the European University Institute

On 16 March, Gerda Falkner will contribute to '60 Years of Liberal Intergovernmentalism', a workshop of the Journal of Common Market Studies (a leading Q1 publication in EIF's area of research) with international colleagues including Andrew Moravcsik (Princeton) and Frank Schimmelfennig (ETH Zurich). EIF's Director will comment papers by Vivian Schmidt (Boston University) and Simon Hix (LSE).

During her stay at the EUI as a "Robert Schuman Fellow", Gerda Falkner will furthermore give a lecture about "The Role of Euroscepticism in Shaping the Future: Comparing EU Policies and Comparing Governments before the EU's Court of Justice' at the Robert Schuman Centre of the EUI, and she will represent EIF in many events and activities at that renowned hub of EU research.

February 2018: EU Court of Auditors

EIF's Director will participate in an expert review panel of the European Court of Auditors in the field of the application of EU law in the member states.

EIF activities at the "Day of Political Science" in Graz

On 1 December 2017, the three EIF researchers Henning Deters, Katharina Meissner, and Magnus Schoeller will present some their work at the "Day of Political Science" in Graz. EIF's Director Gerda Falkner, as head of the section "EU studies" of the Austrian Association of Political Science, has organised and will chair panel 2.4: "Gerichte und Parlamente in der EU-Mehrebenenpolitik". Her paper is on the ECJ and Austria - the first 20 years. Read more at oegpw.at.

27 November 2017: Austria in a Social Europe?

EIF's Director discusses with Austria's Chancellor Christian Kern, EP's former Vice-President Othmar Karas, and two former Social Ministers of EU member states, in the frame of a conference in the Austrian National Bank initiated - inter alia - by the German Bertelsmann Stiftung. Gerda Falkner is the moderator of a panel discussion about different models for a "Social Europe".

Policy Brief published with the College of Europe in Bruges/Belgium

EIF researchers Henning Deters and Magnus Schoeller assess the likelihood of a revival of the French-German tandem: "Waiting for Merkron: The Franco-German Relationship and Eurozone Reform after the Elections" (October 2017).

New Premises

In August 2017 the EIF moved to a new address:
Apostelgasse 23 / 1st floor, 1030 Vienna.

Vienna Lecture on the European Union by Prof. Susanne K. Schmidt on 12 June 2017

Prof. Susanne K. Schmidt from the University of Bremen will hold the next Vienna Lecture on "The Court of Justice of the European Union and the EU's Policy Process". For more details please click here.

up